Cum e să naşti în Belgia ?

După nouă luni în care încerci să te obișnuiești cu amalgamul de sentimente copleșitoare, dar și cu schimbările majore care intervin asupra corpului tău, iată că vine momentul pentru care teoretic după atâta vreme ești pregătită psihic. Nimic mai fals.

Chiar dacă ajută, nici zecile de articole citite, nici filmulețele de pe youtube sau experiențele relatate pe instagram, nu te vor pregăti suficient pentru momentul in care devii mamă. Probabil că nici povestirea mea. Dar unele detalii administrative pot fi de folos.

Unde am ales să nasc? RZ Heilig Hart Tienen. Ăsta e numele spitalului. Aici își desfășoară activitatea doctorul pe care l-am ales. Având experiența surorii mele care a născut aici doi copii, am mers pregătită pentru orice situație posibilă. Spitalul nu e cel mai nou loc de pe pământ, însă la fel ca orice instituție din Belgia, îți dă senzația de siguranță datorită bunei organizări.

Cum a fost nașterea? Spectaculoasă, inedită, cea mai cea. Așa cred că sunt toate nașterile. Am ajuns la spital chiar la timp să zicem când durerile au început să fie din ce în ce mai puternice.

Primul pas este să ți se monitorizeze contracțiile pentru treizeci de minute. Contracțiile mele au fost constante așa că am fost mutată în sala de naștere. Aici e momentul în care trebuie să precizezi că vrei epdurală. Chiar și așa, a mea fost făcută după trei ore de contracții puternice. Fiind vineri noapte spre sâmbătă, medicul anestezist a venit de acasă. Dacă nu ai adus valiza cu tine, acum e momentul să ți-o aducă cineva pentru ca te vei schimba cu hainele în care naști. Am dat detalii despre ce trebuie să conțină valiza pentru spital, aici: https://catalinaciobotariu.com/2021/08/19/ce-trebuie-sa-contina-geanta-pentru-maternitate/

Trebuie precizat faptul că în tot acest timp totul se desfășoară cu moașa. Medicul vine abia la momentul când copilul e pregătit să iasă. Printre durerile pe care deja nu le mai suporți (toate țipetele alea din filme sunt adevărate 🙂 ) moașa îți pune o serie de întrebări, de genul:

  • istoric medical al familiei – boli, alergii
  • dacă ții un regim alimentar special – pentru a ști ce să îți ofere de mâncare pe perioada spitalizării care este de patru zile la primul copil si de trei zile la al doilea
  • ce medicamente iei și ai luat pe timpul sarcinii
  • numele moaşei care va veni la tine acasă. Eu am ales pe cineva de la I-mens
  • dacă vei sta în cameră normală sau single (dacă ai posibilitatea, îți sugerez să iei o cameră single pentru că nu știi niciodată peste cine dai, așa cum a fost în cazul meu.

Voi naște cu medicul meu ginecolog? Nu e obligatoriu, dar este posibil. Fie să ai noroc și să fie de gardă, fie să discuți dinainte cu el să fie prezent, dar asta implică costuri suplimentare. Doctorul meu nu a fost de gardă și nici nu a venit în cele patru zile de spitalizare, însă vine un medic din echipa lui.

Poate sta tatăl copilului cu mine? Un mare DA. Dacă în România sistemul nu permite tatălui să asiste la naștere, din fericire aici ți se oferă această posibilitate. Prezența cuiva apropiat în momentele alea este crucială din punctul meu de vedere. Soțul te însoțește în permanență, însă cel mai important este că din momentul în care copilul este pus la pieptul tău (în secunda în care s-a născut) aveți o oră la dispoziție să stați singuri și să vă minunați de omulețul care vă va schimba viața pentru totdeauna.

Ce înseamnă epidurala? Probabil cel mai bun lucru care s-a putut inventa vreodată pentru o femeie. Medicul anestezist îți va monta un „furtunaş” în spate prin care substanța miraculoasă va fi dozată în corpul tău. Din momentul ăla începi să simți că eşti din nou în viață. În funcție de stadiul în care eşti ți se spune că poți să apeşi pe un buton pentru încă o doză. Asta doar dacā mai e timp până să vină copilul pentru că e necesar să simți contracțiile.

Ce fac după ce ajung în salon? După naştere moaşa îți face toaleta, te ajută să te schimbi, îți dă copilul după ce îl măsoară, îl cântărește, îl îmbracă și îți pune pe pat produsele pe care le primeşti pentru îngrijirea ta şi a bebeluşului (acestea vor fi ulterior trecute pe factură). Poți să le refuzi însă nu are sens pentru că vei avea nevoie de ele. Odată ajunsă în salon poți începe să te minunezi din nou de micuțul tău. Şi să îl hrăneşti desigur. În maternitate alăptatul este încurajat şi indicat, aşa că atunci când ai nevoie de ajutor trebuie să îl ceri pentru că îl vei primi imediat. Pentru orice problemă trebuie să apeşi butonul şi una dintre moaşe va veni în foarte scurt timp.

Cât costă tot procesul? Prețul nu ar trebui să fie ceva care să te preocupe într-un astfel de moment și nici nu te va preocupa dacă ai asigurare. De menționat că e necesar să ai și asigurare de spitalizare (altfel va costa foarte mult, în jur de 3000 euro pe care nu ți-i rambursează nimeni). Unde am eu asigurarea (Liberale Mutualiteit asigurarea de spitalizare este separată de cea clasică). La aproximativ două – trei luni de la naștere vei primi acasă factura cu toate detaliile. Factura mea a fost în valoare de 820 euro, sumă pe care am achitat-o și din care urmează încă să îmi mai fie rambursată o parte. Pe factură apare și suma totală de spitalizare care cade în sarcina casei de asigurare (aproximativ 2500 euro).

Toate aceste informații sunt din propria experiență și desigur e probabil să difere puțin de la spital la spital sau de la o regiune la alta.

Lăsând la o parte detaliile administrative, nașterea în sine este cel mai minunat, înălțător, curajos și frumos eveniment din viața unei femei. Nimic şi nimeni nu îți va putea oferi încrederea în tine şi puterea pe care ți le oferă sentimentul aducerii pe lume a unui copil.

Pagini: 1 2

3 răspunsuri la “Cum e să naşti în Belgia ?”

  1. Mi-ar placea sa citesc mai multe detalii despre integrare, ce ar trebui sa faci sau sa stii cand urmeaza sa te muti in Belgia, Flandra de Vest. Informatiile gasite aici sunt foarte utile, oricum. Multumesc

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cătălina Ciobotariu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura