Dacă ai venit în străinătate pentru mai mulți bani, atunci probabil că ai deja un job. Dacă ai deja un job și un copil, atunci probabil că va trebui să găsești un loc pentru el într-o creșă. Cât costă însă, îți permiți să îl lași la creșă, este o idee bună având în vedere că în primii ani de viață se poate îmbolnavi destul de des și va trebui să stea pe acasă?
Tariful creșei la care va merge copilul tău depinde de tipul instituției în care rămâne. Se face astfel o diferență între îngrijirea copiilor subvenționată și nesubvenționată.
Ce este îngrijirea copiilor subvenționată? Aceasta este o formă de îngrijire a copiilor în care părinții plătesc costurile de îngrijire a copilului proporțional cu venitul lor net lunar, pe baza unor bareme întocmite de Kind en Gezin și ONE. Există și creșe independente care sunt subvenționate de aceste instituții. Creșele subvenționate eliberează părinților adeverințe necesare pe care le vei folosi la completarea declarației de impozit.
Ce este îngrijirea copiilor nesubvenționată? Acestea sunt creșele particulare în care conducerea își stabilește prețul, inclusiv diferitele servicii așa cum sunt descrise în regulamentul propriu. Aceste prețuri variază de la creșă la creșă, iar pentru preț este necesar să întrebi direct la ei.
Cum se stabilește prețul?
Tariful depinde de frecvența și de orele pentru care se acordă îngrijire copilului tău și desigur dacă creşa este subvenționată sau nesubvenționată. Pentru cea subvenționată, ți se va cere să completezi o adeverință de venit. Asta înseamnă să te loghezi pe site-ul Kind en gezin sau One iar din sistem ți se vor citi veniturile. (cel puțin la Kind en gezin pe care l-am şi folosit). În funcție de vemit şi de situația personală (sunt câteva chestii pe care le bifezi), vei primi tariful pe cre îl vei plăti la creșă, pe zi.
Așa cum îți spuneam și în altă postare aici pe blog, momentul potrivit să cauți un loc la creșă pentru copilul tău, este imediat ce ai aflat că aștepți un copil. Altfel, va fi destul de dificil să găsești acolo unde vrei.
Deși o cerere de înregistrare este acceptată oficial doar din a treia lună de sarcină, nimic nu te împiedică să obții câteva informații din diferite locuri sau chiar să le vizitezi. Locurile disponibile sunt limitate. La creșa de stat unde merge copilul meu de exemplu, se primesc doar trei copii născuți în aceeași lună.
Prețul pentru o zi la creşa din Belgia nu poate fi aşadar, acelaşi pentru toată lumea, căci depinde de situația fiecărei familii în parte. Poți începe să cauți lista cu creşele din zona ta şi să ceri informații.
Unde găsești lista creșelor în Belgia? Chiar aici, pe kidly.be. Dacă introduci codul localității care te interesează, vei primi lista creșelor. Succes!
Te poți abona aici pe blog, dacă vrei să fii la curent cu lucrurile despre care vorbesc sau cu locurile în care merg. Între timp, mă găsești pe Facebook aici, pe Instagram aici, pe Tik tok aici și pe Pinterest aici.
Toate bune,
C.