Cum e la vaccinul pentru copiii de un an în Belgia?

Că împărtășesc cu voi experiențele prin care trec, știți deja. Că am un copil care a împlinit un an e posibil să știți. Ce nu știți e că tocmai zilele acestea a primit vaccinul pentru vârsta lui. Aici unde locuim, în Belgia.

Așa cum încerc de fiecare dată, l-am pregătit eu cumva, spunându-i și arătându-i că va primi două injecții. Ce e drept i-am arătat că le va primi în picior, iar ele au fost în brațe.

Vizita la Kind en Gezin la un an, se desfășoară cam așa:

  • cântărit și măsurat de voluntarii de la intrare ca de obicei;
  • discuția cu asistenta despre cum este copilul, ce mănâncă, cum doarme, dacă apucă lucruri mici cu două degete, dacă stă în picioare, dacă face cu mâna „pa pa” și dacă bate din palme „bravo”;
  • test de vedere – cu un aparat special, se face întuneric în cameră și i se face lui bebe o poză, în timp ce îl ții în brațe. Aparatul spune dacă există vreun risc, pentru fiecare dintre cei doi ochi. Acest test se repetă, înainte de a merge la școală;
  • vaccinurile propriu zis: unul pentru că se repetă cel pentru pneumococi (cel de la opt săptămâni și de la șaisprezece săptămâni), și celălalt pentru pojar, oreion și rubeolă. Găsești aici întreaga listă de vaccinuri, în română. #domnulbucurie nu e un copil care plânge prea mult la durere, însă când a simțit primul ac, a plâns cum nu l-am văzut vreodată. Efectiv ți se rupe inima şi acum abia înțelegi sensul acestei expresii;
  • la final, poți pune întrebări.

Ca orice alt vaccin, desigur că și acesta poate avea efecte adverse. Și a avut. Domnul bucurie nu s-a simțit deloc grozav toată noaptea și nici a doua zi, la creşă. A făcut febră și nu s-a putut odihni.

Pentru mine episodul ăsta a fost unul destul de dureros, având în vedere că nu mă emoționez prea ușor. De data asta ori a fost mai dureros pentru el, ori șocul a fost mai mare pentru că a mai crescut și a conștientizat că ceva l-a înțepat rău.

Așadar, mămici, tătici înarmați-vă cu multă putere ca să vă puteți susține odorașul. Va avea nevoie. Apropo, sunt printre noi părinți care au vreo tehnică specială în a-l pregăti sau în a-l liniști pe cel mic la vaccin? Dacă da, împărtășiți vă rog în comentarii. Sigur va fi util.

Toate bune,

C.

2 răspunsuri la “Cum e la vaccinul pentru copiii de un an în Belgia?”

  1. Bună. Desi, când copiii erau mici, am acceptat sa fie vaccinați, astăzi, cred ca as refuza…. Lectura articolului chiar m-a sensibilizat! Nefiind specialist, nu vreau sa ma pronunț dar, clar corpul copilului și mintea lui, suporta un stres în aceste perioade, ale vaccinărilor. Iar ma repet, cred ca nu a-s mai accepta, azi, sa fie vaccinați…

    • Ohh, ca bine zici Aliona. Chiar mi se pare ca ii chinuim cu vaccinurile. In acelasi timp mi se pare o responsabilitate uriasa sa nu ii vaccinam. Daca se imbolnavesc de bolile respective cred ne vom invinovati toata viata. Sa fii parinte nu e cel mai usor…

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Cătălina Ciobotariu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura