Multă vreme nu mi-au plăcut grădinile zoologice. Niciodată nu mi-a plăcut să văd animale chinuite. Ultima oară am văzut undeva pe la Târgu Neamț (dacă îmi amintesc bine) un urs. Un urs imens care mi-a rupt inima în două. Singur, într-o cuşcă de fier mult prea mică pentru el. Mergea non stop în cerc, în cuşca aia mică. Am zis că e ultima oară fără doar şi poate.
Tocmai de aceea am fost reticentă în a merge la zoo şi în Belgia. Până am mers şi am văzut că majoritatea animalelor au spațiu suficient asemănător cu locurile din care vin.
În weekend a fost despre Pairi Daiza. De data asta am plecat ceva mai târziu de acasă aşa că am ajuns acolo în jurul prânzului.

Cu foamea la purtător. Aşa că după ce am plătit uşor cam timizi şi consternați totodată cei 38 euro de persoană (33 euro copiii între 3 si 11 ani și 36 euro persoanele de 60 +) şi 9 euro parcarea, ne-am oprit în primul restaurant să mâncăm ceva. Vol au vent cu piure şi Rondvlees cu cartofi prăjiți care au costat exact 35, 5 euro. Destul de bunuțe, mai ales pe foame. Partea şi mai faină e că am mâncat chiar lângă păsările flamingo, aşa că #domnul bucurie a avut activitate.





Vremea a fost oarecum faină, pentru că a fost soare, însă în permanență a bătut vântul, iar la unele căi de acces către animale, vântul e chiar puternic aşa că dacă aveți micuți cu voi, e indicat să aveți ceva de pus pe cap.
Grădina nu e făcută de ieri de azi, ci de prin 1994, aşa că de asta o să vedeți şi turnuri vechi, foarte interesante ca aspect.

După ce treci de păsări începi să vezi animale, şi mai apoi ajungi la acvarii. Mi s-a părut absolut minunat, recunosc. Nu se poate intra la interior cu căruțul pentru copii, însă îl poți lăsa la intrare şi îl iei la ieşire.










Copiii se vor simți în largul lor dacă îi duci la un loc de joacă generos. Tu poți servi o cafea tot acolo, pentru că aventura abia începe şi crede-mă că vei avea nevoie de energie.
Mergând agale pe deosebitele alei, ajungi într-un fel de cartier chinezesc cu clădiri și muzică specifică. Poți servi un ceai într-una dintre aceste clădiri și tot în zonă îți poți răsfăța picioarele cu un tratament cu pești preț de cincisprezece minute, pentru șase euro.









Printre multele animale prezente, cei care ies în evidență sunt urșii panda. Ai ocazia să îi vezi cum stau tolăniți la soare sau mănâncă bambus cu fețele lor de prostuți nevinovați. Ce e drept, tocmai lor nu le-am făcut poză, pentru că #domnulbucurie era absorbit. Și eu de asemenea. Girafele ca de obicei mereu prietenoase, iar maimuțele mici gata oricând să îți fure ceva. De aceea am fost avertizați să ne băgăm biscuiții în rucsac.






Reptilele au un loc special al lor, la fel cum au și peștii. Când vezi barca imensă, intră neapărat pentru că la fel, se merită. Și aici vei lăsa căruțul pentru copii afară. Broaște normale, țestoase, șerpi, crocodili și multe alte minunății ale naturii le găsești aici. Unde mai pui că interiorul este chiar al unui vas. O să simți totuși mirosul ciudat de la reptile, iar căldura mare poate fi deranjantă. Dacă e aglomerat, la un moment dat se blochează cumva drumul spre ieșire. Dar se merită și aici. Așa cum scrie și pe afișe, te sfătuiesc totuși să nu te apleci prea mult spre crocodili.




De departe, dar cel mai de departe m-a impresionat locul elefanților. Asemenea sanctuar pentru aceste animale nu am mai văzut. Este ceva specific locurilor de unde vin elefanții, un fel de cultul elefantului, dacă vreți. Clădirea deosebită asemenea unui templu, spațiul imens unde stau ei, tot felul de sculpturi care îi reprezintă, umbreluțele specifice, te duc într-o altă lume. Chiar mi s-a părut ceva deosebit. Ca să nu mai zic de elefanții ăștia doi care se iubeau.





















Cred că nici nu mai are sens să spun că și marile animale marine m-au fermecat nu?




Din povestirea mea poate părea că drumul prin acest loc deosebit nu e așa lung. În realitate e foarte mult de mers. Dacă ar fi să îl mai fac o dată – și probabil că o voi face – l-aș parcurge totuși din două bucăți și m-aș caza chiar acolo. Pentru că da, există posibilitatea să te cazezi în camere speciale, cu privire de sus către animale, cu privire panoramică, sau privire face to face – asta înseamna că dincolo de geamul camerei tale, se plimbă urșii, tigrii, lupii, morsele, urșii albi, sau pinguinii. Cum ar fi? Dacă ți se pare cam riscant, există posibilitatea să te cazezi și în căsuțe cu terasă în care încap maxim șase adulți, un copil și un bebeluș, dar și în hotel. Găsești mai multe detalii despre cazare la Pairi Daiza direct pe site-ul lor, aici:
Nu duc lipsă nici de restaurante, așa că poți bea și mânca la unul dintre cele șaptesprezece locații, sau dacă vii cu pachețel de acasă, ai și zonă de picnic.


Dacă ești cu copii mai mari, probabil că nu vei scăpa fără să cumperi și un suvenir. Sunt de asemenea opt locații de unde poți cumpăra diverse lucruri. Ca să îți faci o idee, poți intra dinainte pe magazinul lor online, aici.
Dacă vrei să faci un tur mai rapid al locului, poți lua trenul pentru cinci euro/adult și patru euro/copil (cu vârsta între 3 și 11 ani). Iar de la intrare, de lângă ferma pentru copii, poți închiria pentru cinci euro un căruț de tras după tine în care să pui bagaj, copil și tot ce mai vrei.


În locul acesta oamenii s-au gândit la tot, așa că pe timp de iarnă între 12.02 și 20.03, există și un patinoar unde accesul este de cinci euro/persoană.
Ca o încheiere, pot spune că Pairi Daiza m-a impresionat tare mult, iar consternarea mea în privința prețului a dispărut pe măsură ce vedeam câte are de oferit, de câtă organizare e nevoie pentru un astfel de parc, de câtă responsabilitate și de cât personal este nevoie pentru a face lucrurile să meargă. Și-a meritat din punctul meu de vedere fiecare bănuț cheltuit acolo, pentru amintirile cu care am plecat.



















Dacă ai găsit informații utile sau pur și simplu ți-a plăcut articolul, poți da share, dar și abonare pentru a fi la curent cu următoarele postări. Mă găsești pe Facebook aici, pe Instagram aici, pe Tik tok aici și pe Pinterest aici.
Voie bună,
C.