Keukenhof Olanda – cea mai frumoasă grădină de primăvară din lume

Ştiți deja că weekend-urile noastre sunt în general pentru plimbare, mai ales că momentan doar pe el îl avem în formula de trei. Iar cum unul dintre scopurile noastre este să vedem tot ce se poate, să explorăm toate obiectivele turistice şi mai puțin turistice, din zona în care locuim şi din împrejurimi, am ales de data asta marea grădină botanică Keukenhof din Olanda, adică la vreo cinci sute de kilometri dus-întors. Pe care i-am făcut într-o zi de sâmbătă dis – de – dimineață cât să prindă #domnulbucurie primul somn pe drum.

Am învățat de-a lungul timpului să nu îmi fac iluzii şi să nu am aşteptări. Doar că de data asta nu mi-am mai urmat concepția de viață. În plus, nici nu m-am documentat temeinic asupra locației aşa cum o fac de obicei. Am plecat aşadar cu mari aşteptări şi cu sentimentul că o sa fiu uluită.

Vremea frumoasă şi primul weekend de la deschidere a adunat foarte multă lume dornică de a fi surprinsă, la fel ca şi noi. Super aglomerat, însă din fericire suficiente locuri de parcare şi cu oameni care să te dirijeze spre un loc liber. Doar şi parcarea costă. 🙂

Keukenhof este situată între Amsterdam şi Haga, în localitatea Lisse şi este deschisă zilnic între 8:00 – 19:30 din 24 martie până pe 15 mai. Chiar înainte să ajungi vezi nişte câmpuri colorate cu flori care mi-au dat senzația că urmează mai mult.

Am parcat şi am mers spre intrare. Nu am înțeles de ce pe site la ei scrie că poți cumpăra bilete doar online. Însă poți cumpăra biletele de acolo şi tot de acolo şi parcarea. Prețul este de 18,50 euro/adult, 9 euro pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 – 17 ani iar parcarea 6 euro. În plus dacă doreşti poți cumpăra şi o carte a parcului care costă 5 euro şi la care noi am spus pas. Organizarea foarte bună, intrarea destul de spectaculoasă, în apropiere fiind chiar şi o moară de vânt.

După ce ai intrat pe poarta grădinii, sunt disponibile gratuit hărți cu tot ce are locul de oferit şi te ajută să te şi orientezi un pic aşa că analizeaz-o ca să fii sigur că nu ratezi nimic. Poți descărca harta şi de pe site-ul lor, aici.

Mai departe, plimbarea prin grădină a fost frumoasă, însă nu pot să spun că m-a impresionat profund. Poate şi din cauza faptului că la orice pas vizitatorii – ca şi noi – se opreau să facă poze. Zambilele într-adevăr miros într-un mare fel şi faptul că sunt multe la un loc e chiar fain.

Ce mi-a plăcut în mod special a fost că la unul dintre pavilioane era o expoziție de lalele și zambile. iar fiecare model de flori era foarte interesant expus. Standuri diferite, idei diferite. De altfel în fiecare săptămână se organizează o astfel de expoziție la Oranje Nassau Pavilion.

În grădină, unele lalele erau înflorite, altele nu. Copacii de asemenea. Cred oricum că în momentul în care toți copacii au frunze, locul este absolut minunat.

Trebuie să menționez faptul că dacă alegi să vizitezi pe jos aşa cum am ales noi, nu o să treci pe lângă câmpurile cu flori. Le poți vedea din dreptul morii de vânt în schimb, sau mai ai alte două variante. Fie alegi să mergi cu barca pentru că pe lângă câmpurile de flori este apă şi plăteşti pentru asta – 9 euro de adult, 4, 5 euro de copil (4-11 ani), gratis pentru copiiii între 0-3 ani – fie alegi să închiriezi tot de la ei, biciclete. Dacă ar fi să pot alege, aş merge pe jos prin grădină şi apoi aş lua bicicleta ca să văd câmpurile pline, în tihă. Adaugă pe listă castelul Keukenhof, de care noi ne-am adus aminte prea târziu.

Dacă între timp simți că ți-e foame și te ia cu leșin de la mirosul florilor, să știi că sunt restaurante unde poți mânca diverse. Ia în calcul însă, faptul că dacă mergi în weekend, va fi aglomerat și va trebui să stai la coadă. Cel puțin era când am fost noi. Așa că un sandwich de acasă aruncat în fundul rucsacului s-ar putea să fie sfânt.

Keukenhof este cu siguranță un loc de neratat dacă ești prin preajmă. Uită-te la meteo, ia-ți încălțări comode, încarcă-ți telefonul înainte de plecare și ia-ți zâmbetul la purtător pentru poze. Cu siguranță vor fi amintiri plăcute. Te-aș sfătui totuși, să nu mergi plin de așteptări. Doar lasă locul să te surprindă.

Spor la fotografiat! C.

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: