De ce emigrează oamenii unei țări? Ca să găsească un loc unde le este mai bine. Numai că de multe ori, ca să îți fie mai bine la sfârşit de lună, adică să îți rămână mai mulți bani, e bine să faci nişte lucruri. Iată câteva dintre ele:
1. Schimbă contractele cu furnizorii în fiecare an. De obicei providerii de electricitate, gaz sau internet au oferte bune pentru proaspeții clienți, aşa că de ce să nu fii tu unul şi să te duci la concurență? La anul te plimbi la altcineva şi tot aşa. Lucrul ăsta se practică în rândul belgienilor, aşa că e ceva legal şi cât se poate de normal.
2. Renunță la telefonul fix sau la televiziune dacă nu le foloseşti. Pachetele standard la abonamente sunt de telefon fix, televiziune şi internet. Eu am luat doar internetul pentru acasă, aşa că am economisit câțiva euro buni.
3. Poşta funcționează bine în Belgia aşa că reclamele ajung în timp util. Verifică revistele şi cumpără lucruri la promoție sau la reduceri. Este valabil inclusiv la haine.
4. La unele magazine, de exemplu Colruyt, este preț mai bun la un produs, dacă iei de la trei bucăți în sus. Detergenții îți vor trebui mereu, aşa că de ce să nu iei la preț mai bun?
5. Fă-ți carduri de fidelitate. Peste tot. Astfel de reduceri nu sunt mari, dar tot e ceva.
6. Selectează foarte atent gunoiul. De ce să plăteşti mai mult gunoi negru cãnd un ambalaj poate fi împărțit între plastic şi carton?
7. Vezi dacă ai tarif de noapte la energie electrică şi foloseşte-te de asta. Dacă nu te culci foarte devreme şi vecinii sunt înțelegători, poți usca hainele sau călca după ora 21:00 la un tarif mai mic.
8. În Belgia există un indice de creştere al chiriei în fiecare an. Când îți cauți o locuință nouă, discută cu proprietarul despre cine va plăti această sumă. Deşi în mod legal cade în sarcina chiriaşului, nu se ştie niciodată peste ce proprietar cu inimă de mamă dai.
9. Caută mai multe oferte la asigurări şi compară-le. În prețul asigurării pentru maşină de la bancă, am luat asigurarea maşinii, asigurarea locuinței şi cea juridică de la un alt furnizor.
10. Când ai ocazia, cumpără produse din alte țări unde este mai ieftin. De exemplu produse cosmetice şi de curățenie din Germania şi cafea, țigări sau combustibil, din Luxembourg. Chiar dacă nu e cea mai corectă variantă să duci banii în altă țară.
11. Cumpără lucruri de la Kringwinkel. Dacă nu ai auzit de el încă, este un magazin cu produse la mâna a doua.
12. Înainte să mergi la cumpărături, fă un plan pentru săptămâna care urmează şi cumpără doar acele produse de care ai nevoie. Eviți astfel să arunci mâncare, dar şi să mănânci în exces.
13. Încearcă să mergi la consultații la doctorul tău de familie şi nu la alt doctor de familie. De la al tău vei primi de la asigurarea medicală suma integrală, de la ceilalți, vei primi mai puțin cu aproximativ trei euro. Cel puțin aşa e în cazul meu. Verifică de fiecare dată când mergi.
14. Încearcă să alegi medici convenționați. (Geconventioneerd). Asta înseamnă că se aliniază la anumite tarife stabilite împreună cu fondul asigurărilor de sănătate şi nu le pot depăşi, pe când cei neconvenționați (Niet-geconventioneerd) pot stabili ce tarife vor.
15. Mergi cu trenul în weekend. Pe lângă prețurile mici (atenție să cumpărați bilet de weekend şi nu obişnuit), mersul cu trenul poate fi mai rapid şi te scapă de grija locului de parcare.
Am pus pe această listă lucruri pe care le-am văzut, auzit şi făcut. Dacă ai şi alte idei despre cum poți economisi în Belgia, te invit să scrii aici, în comentarii.
Sfârşit de lună mai plin să avem! 🙂