În ultimii ani am fost preocupată de sfaturile celor care predau parenting şi de dezvoltarea personală.
Nu demult după ce am mai citit una alta, am realizat că aproape toate informațiile alea îşi au echivalentul în ceea ce deja ştiam. De unde, de când? De acasă, de la părinții mei, dintotdeauna.
Părinții noştri nu citeau nici despre diversificare, nici despre parenting. Părinții noştri ne învățau din ce ştiau deja de la bunici sau mai degrabă din experiența lor de viață. În cuvinte simple, în proverbe vechi sau citate din Biblie. Aşa că iată câteva dintre ele pe care sunt convinsă că le găsiți în memoria voastră bine ascunse:
“Spune-mi cu cine stai ca să îți spun cine eşti” La vremea respectivă nu înțelegeam, dar dacă ar fi să traducă Jhon Maxwel “înconjoară-te de zece oameni care să te ducă la nivelul următor”, ar fi exact ce mi-a zis mama. 🙂 Ai grijă cu cine îți petreci timpul pentru că ei îți vor influenţa viața.
“Nu judeca, căci judecat vei fi”. E ceva ce încerc mereu să aplic. Inclusiv aici pe site am un citat în engleză care îmi place super mult. “Judge no one. Just improve yourself”. De când locuiesc in Belgia aplic principiul ăsta cu atât mai mult, cu cât diversitatea în rândul oamenilor este atât de mare. Dacă în urmă cu ceva timp aş fi avut păreri despre comunitatea LGBT, ei bine am întâlnit nişte oameni atât de ok, încât mi-am dat seama că nu am dreptul să îmi fac prejudecăți.
“Încercarea moarte n-are”. De câte ori am auzit asta…nici nu mai ştiu. Cu toate că de multe ori mi-a fost teamă să aplic. Inclusiv cu blogul. A durat o vreme până l-am făcut public. Cei care țin astăzi cursuri ne-o spun altfel: “treci la acțiune căt mai repede”.
Din aceeaşi categorie, “nu sta că-ți stă norocul”. Probabil de asta nu pot sta prea relaxată nici în weekend dar nici seara când ar trebui să dorm. Chiar nu aş vrea să îmi stea norocul. 😄
“Minciuna are picioare scurte” şi chiar are.” Dacă vrei să ai relații cu oamenii de calitate şi de lungă durată, trebuie neapărat să aplici aceastā regulă”, obişnuia mama să spună. Noroc că a venit tata şi a echilibrat un pic balanța cu “o minciună poate salva o viață” de am putut şi eu să zic câte o minciună. Dar târziu. Am în cap tot prima variantă, îmi place să primesc şi să ofer sinceritate şi nu îi înțeleg pe cei care mint inutil.
Chiar dacă e conservatoare, mama mea, a mai scos ceva “din pălārie” care are ceva super pozitiv în el. “Nu ştii până nu încerci”, m-a ajutat să mă dau de câteva ori cu capul de tocul uşii şi o văd ca pe un sfat atât de bun şi atât de personal. Mi se pare că cine îți spune asta este cu adevărat alături de tine şi te susține până în pânzele albe, fie că vei reuşi, fie că nu. Iar mamele cred că au fost înzestrate cu aşa un talent.
“Vorba dulce mult aduce” şi cred că se referă în special la relațiile de cuplu, dar nu doar aici. Îmi vine în minte “happy wife, happy life” de la un seminar de al lui Lorand care vorbea despre cât de important e ca cel de lângă tine să se simtă iubit şi apreciat.
Tot din aceeaşi sferă, a relațiilor – “Fugi cât te țin picioarele de lângă cineva care nu te respectă”. Specialiştii i-ar spune astăzi “ieşi din relațiile toxice”. Fie că sunt de cuplu, de prietenie sau de familie extinsă.
“Răzbunarea e arma prostului”. Odată ce ai ieşit dintr-o relație care ți-a făcut rău sau dacă cineva ți-a făcut ție un rău intenționat, nu are sens să mai stai acolo. Nici cu trupul, dar nici cu sufletul. Iar dacă încerci să te răzbuni, e un mod de a rămâne. Eliberează-te de astfel de sentimente pentru a putea rămâne deschis şi disponibil noilor experiențe.
“Ce ție nu îți place, altuia nu face.” Cred eu că se referă la ceva foarte important care se întâmplă în viața asta. Primeşti ceea ce oferi. Dai ură şi răutate, primeşti exact asta. Dai bunătate, respect şi dragoste, exact aia primeşti. De unde şi titlul cântecului “what goes around, comes around”. Deci fă şi oferă celorlalți ceea ce ți-ar place să primeşti.
“Nu te pune cu prostul că are mintea odihnită.” Cred că ştim cu toții că se referă la a selecta oamenii cu care vii în contact. Sau mai degrabă la a renunța la cei care nu sunt pe aceeaşi lungime de undă ca şi tine. În sensul că nu are nici rost să pierzi timpul pentru a convinge pe cineva de ceva, dacă el nu este deschis şi dornic de a asculta şi părerea celorlalți.
Am lăsat-o la urmă pe cea mai importantă, aş zice: “Ai de învățat toată viața”. Doamne şi cât e de adevărat! Pentru asta este nevoie însă de a fi deschis către nou. Să nu crezi niciodată că le ştii pe toate, pentru că nu e aşa.
Ca şi dovadă, abia după atât timp am conştientizat că multe dintre lucrurile pe care trebuie să le ştiu, le am în mintea mea datorită părinților. Până acum câțiva ani aş fi spus că nu ştiu ei cu ce se mănâncă parentingul sau dezvoltarea personală că deh… nu erau astfel de cărți pe vremea lor.
Dar se pare că toată viața am de învățat. 🙂
Ce alte vorbe pline de duh mai ştii de la părinți şi de la bunici? Le-ai spus vreodată că eşti recunoscător pentru ele? Poate nu e târziu să o faci chiar azi.
Te invit să scrii în comentarii, iar dacă ți-a plăcut ceea ce ai citit, poți să dai şi share. Mă ajută să scriu mai departe.
Mulțumiri! C.