Când începi să pleci de acasă şi te muți singur sau cu iubitul / iubita, iar moşul te găseşte în altă parte (dacă eşti norocos să te găsească 😄), e o chestie relaxantă-amuzantă-distractivă.
După ce te căsătoreşti devine o chestie mai serioasă pentru că ai aşteptări şi tocmai de aceea există posibilitatea să fii şi dezamăgit.
Când însă devii adevăratul Moş Crăciun pentru copilul tău, se îngroaşă gluma. De ce? Pentru că totul e mai amplu. În primul rând ai o mare responsabilitate. Dacă până acum te puteai poate eschiva, luai cadou în ultima secundă sau mergeai la risc cu alegerea, ei bine de data asta trebuie să cântăreşti foarte bine lucrurile.
Ce e amuzant este că nici măcar nu ne cere nimeni asta. Mai ales când copiii sunt foarte mici. Cei care punem presiune suntem doar noi. Asta se întâmplă datorită faptului că Moş Crăciun vine la pachet cu un nou tip de iubire pe care nu ai cunoscut-o niciodată până acum. O iubire care te face să te pregăteşti din timp, care te face să te pui pe locul al doilea, o iubire care te face să te implici cu toată ființa ta. Ce contează că ambalajul se rupe si merge la gunoi? Trebuie să fie şi ăla perfect că doar bebeluşul tău e atent la detalii 😀.
Vrei ca totul să fie perfect pentru primul Crăciun în noua formulă. E ca şi cum ar fi unul dintre testele pe care le dai atunci când devii părinte. Să fie ceva mare, colorat, eventual cu sunete, dar în acelaşi timp să fie ceva care îl ajută să se dezvolte, nu?
Se spune că atunci când se naşte un copil, se naşte şi mama. Nimic mai adevărat. Angoase, frici, îngrijorări şi nelinişte. Apar şi astea din dorința noastră de a nu da greş. Vrem poze perfecte lângă brad, cu fețe zâmbitoare, instagramabile, pentru că ăsta este trendul.
Oare însă nu e normal să avem fețe somnoroase de la trezirile copilului de peste noapte şi de la împachetat cadouri până târziu? Ori de la pregătit mâncare şi făcut curățenie?
Oare nu e normal ca bebeluşii noştri să nu fie aşa încântați de cadouri ci mai degrabă de ruptul ambalajelor?
Sau poate e normal ca tu ca mamă şi soţie să nu fii surprinsă de nici un cadou pentru că tu ai fost cea care le-a ales, inclusiv pe al tău?
E normal ca de Crăciun să vrei să prinzi un somn bun pentru că a doua zi începe o nouă săptămână şi o iei de la capăt? Oo da. Toate aceste lucruri sunt normale. Și în general se întâmplă.
Crăciunul nu e doar despre cadouri, deşi a oferi şi a primi aduce bucurie, Crăciunul este despre a fi împreună, despre a sta în jurul mesei cu bucate gătite inclusiv de invitați, despre a avea copiii alături care se simt bine chiar dacă asta înseamnă țipete şi dezordine.
Crăciunul este despre recunoştință, despre a realiza cât de norocos eşti că ai oameni sau prieteni aproape, despre faptul că ai cu cine să împarți mâncarea şi bucuria. Despre energia aia bună care apare când toți încep să râdă în hohote la masă, lângă brad.
Crăciunul mai este şi despre odihnă, despre a recupera somnul pierdut şi despre a-ți recăpăta energia, ca să o poți lua de la capăt din nou şi din nou.
Nu totul e instagramabil.
Sărbători cu bine să avem!