Site icon Cătălina Ciobotariu

Organizarea botezului în Belgia

Anunțuri publicitare

La scurt timp după ce micuțul tău s-a născut, printre nenumăratele programări pe care le ai deja, probabil că te gândeşti şi la organizarea botezului.

Dacă până acum ai participat la botezuri însă nu ai pus niciodată accent pe modul în care preotul pune mâna pe copil, ei bine de data asta lucrurile stau ceva mai diferit. Pentru mine aşa a fost. Când e pruncul tău în situația asta, îți trec prin cap toate nenorocirile, apoi încerci să te relaxezi şi să fii pozitiv pentru că până la urmă interesul tău este să îl încreştinezi.

Primul pas pe care trebuie să îl faci după ce ai verificat programul tău şi al naşilor este să discuți cu preotul. Stabiliți dacă este de acord cu data, iar el îți va specifica faptul că naşii trebuie să fie cununați religios, că trebuie să învețe Crezul şi să se spovedească înainte de botezul finuțului sau finuței. Zis şi făcut. Preotul nostru slujeşte la Biserica ortodoxa din Landen şi e minunat pentru faptul că nu scufundă copilul. Cel mic nu se mai sperie, slujba se poate auzi şi toată lumea e mulțumită.

Norocul nostru a fost că s-a scos obligativitatea purtării măştilor cu o zi înaintea botezului. Am putut să ne vedem unii pe alții, să servim un pahar de şampanie dar şi delicioasele prăjituri făcute chiar de sora mea.

Ai aici pe scurt o listă cu ce trebuie să iei la biserică:

Dacă vrei să faci petrecere după, pune pe listă invitații pe care îi ai şi începe să cauți locații. Fie închiriezi doar un spațiu şi te ocupi de ce înseamnă mâncare, veselă, decor – ceea ce mi se pare prea solicitant în condițiile în care trebuie să ai grijă de bebeluş, fie faci rezervare la restaurant iar în acest caz trebuie să îți asumi drumul tău şi al invitaților până acolo. Noi am ales restaurantul cu specific românesc Chez Teo care este la aproximativ 60 km de Landen, oraşul unde locuim. La restaurant există două posibilități. În funcție de câți invitați ai, poți alege un meniu clasic pentru toată lumea sau poți alege varianta în care fiecare comandă din meniu. Tot ei s-au ocupat de comanda tortului care a ieșit exact așa cum ne-am dorit.

Cei de la restaurant ne-au pus la dispoziție o sală privată, fiind exact ce aveam nevoie, pentru că am avut și invitați copii care au avut astfel suficient spațiu să se joace liniștiți. Cum la o petrecere de români nu se poate fără muzică, ne-au asigurat o boxă și o tabletă cu internet așa că nu îți rămâne decât să rogi pe cineva dintre invitați să se ocupe de playlist.

Mărturiile mi se par nişte lucruri de la care nu poți face rabat, oricât de puțini invitați ai avea. Aşa că am căutat din nou colaborare în zonă şi i-am găsit pe cei de la Lulu for baby Belgium. Mărturia magnet pe care noi am ales-o costă 3, 20 euro/bucata, iar ceasul cadou pentru nănuți l-am ales tot de la ei. Adăugați aici şi transportul, aproximativ 1 euro/km.

Pentru invitații noştri de seamă – copiii, am ales câte un astfel de ursuleț care să le țină de urât pe drumul de întoarcere spre casă. Găsești modelul acesta în Ikea.

Fotografiile sunt și ele la fel de importante la astfel de evenimente așa că am colaborat pentru biserică cu Adrian, iar pentru restaurant cu prietenii noștri Photobooth Party

Chiar dacă am avut alături doar câțiva apropiați, botezul micuțului nostru a fost exact aşa cum a trebuit să fie în condițiile date. În 2021-pandemie, la aproape 2500 km de casă. Iar celor care au fost alături de noi nu pot decât să le mulțumesc încă o dată. ❤

Exit mobile version