Ce vaccinuri primește bebe în Belgia?

Problema vaccinurilor mi se pare că are în ultimii ani parte de permanente dezbateri. Parcă pe vremea părinților noștri nu existau atâtea urme de îndoială, iar părinții noștri ne vaccinau așa cum scria “la carte”. E drept că în vremurile alea nici nu aveau ei acces la atâta informație și că s-au întâmplat și multe nenorociri pe seama vaccinurilor. Chiar și așa, responsabilitatea tot părinților rămâne. Pentru că la rândul meu am căutat informații, încerc să le redau cât se poate de scurt în ceea ce urmează.

Ce este un vaccin?

Un vaccin reprezintă patogeni morți sau foarte slăbiți. Ca reacție la vaccin, sistemul nostru imunitar își creează anticorpi proprii. Sistemul imunitar este apoi capabil să recunoască mai rapid adevărații patogeni iar anticorpii pot neutraliza imediat intrușii.

Ce vaccinuri se recomandă și ce vaccinuri sunt obligatorii în Belgia?

Consiliul superior al sănătății din Belgia recomandă să urmăm integral schema de vaccinare de bază propusă de ei care conține vaccinuri împotriva următorilor patogeni: poliomielită, difterie, tetanos, pertussis (tuse convulsivă), Haemophilus influenzae de tip B, hepatita B (icter), rujeolă, oreion, rubeolă, meningococ C, pneumococ și rotavirus.

Doar vaccinul împotriva poliomielitei este obligatoriiu prin lege.

Ce efecte secundare ușoare pot avea vaccinurile?

Febră moderată (sub 38,5 grade), durere ușoară, eritem, umflarea sau întărirea la locul injectării, uneori un nodul sau diaree (după vaccinul împotriva rotavirusului). Acestea nu necesită tratament, însă am fost sfătuită să am la îndemână Perdolan sirop.

În cazul vaccinului împotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei poate apărea o febră scăzută între a cincea și a douăsprezecea zi după vaccinare. Uneori apare și o ușoară erupție pe piele și/sau durere articulară temporară.

Vaccinurile care nu sunt incluse în schemă

Pe lângă vaccinurile incluse în schema de bază, există și alte vaccinuri, ca de exemplu împotriva meningococului B, hepatitei A, varicelei, precum și vaccinurile pentru călătorii. Acestea nu sunt recomandate ca vaccinuri de rutină pentru vaccinarea sistematică a fiecărui copil. E necesar să vă consultați cu medicul de familie sau cu pediatrul pentru a stabili dacă este nevoie ca unul dintre aceste vaccinuri să fie făcut.

Vaccinurile pot fi făcute la Kind en Gezin, la medicul de familie sau la pediatru.

Găsești mai jos schema generală de vaccinări recomandate, așa cum e prezentată de cei de la Kind en Gezin. Găsești această schemă și la sfârșitul cărții bebelușului tău.

Schema de vaccinuri recomandate în Belgia

Pentru noi, experiența vaccinului până acum nu a fost una plăcută desigur, însă nu a fost nici dezastruoasă. La primul durere şi un pic de febră, la al doilea febră. Urmează să mergem la cel de şaisprezece săptămâni aşa că dacă vor fi alte efecte secundare adverse, voi actualiza informațiile.

Te invit să scrii aici in comentarii experiența pe care ai avut-o cu bebe la vaccin. Cu siguranță ne ajută cel puțin psihic sā ştim şi să înțelegem mai bine cum funcționează lucrurile pentru cei mici.

Curaj si energie, sa avem! 😊

3 răspunsuri la “Ce vaccinuri primește bebe în Belgia?”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: