Unde și cum învăț neerlandeza, una dintre limbile oficiale din Belgia

Deși probabil știi că Belgia este una dintre cele mai mici țări ale Uniunii Europene, aceasta are trei limbi oficiale: franceza, flamanda (neerlandeza forma corectă şi oficială) și germană într-o mică parte a țării.

Pentru că m-am mutat într-o zonă flamandă, a trebuit să mă conformez și să mă apuc de învățat flamanda. Trebuie să specific însă că dacă vorbești engleza te descurci în majoritatea cazurilor, deoarece foarte mulți dintre belgieni vorbesc “puțină” engleză – cum ar spune ei – în realitate vorbesc foarte bine și nu am întâlnit multe persoane care nu vor să vorbească engleza, cu excepția vreunui bătrân din primărie.

Când te apuci de învățat limba, unde și cât costă?

Când?

Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Eu m-am mutat în mai și am început școala la sfârșitul lunii septembrie.

Unde?

Aici sunt mai multe răspunsuri și poți alege în mare parte atunci când ești nou venit din recomandări. Cert este că primul pas pe care îl faci este să te înscrii la un curs de orientare socială la Integratie en inburgering – mai multe informații găseşti aici: https://www.integratie-inburgering.be/ – deşi după ce îți faci documentele primeşti şi la adresă o scrisoare. Acesta cuprinde un nivel de limbă și un curs despre viața în Belgia – care se finalizează cu un proiecțel dar despre asta voi vorbi într-o altă postare.

Am fost îndrumată fie spre CVO, fie spre ILT, o ramură a Universitatiii KU Leuven care oferă cursuri de limbă. https://ilt.kuleuven.be/english/

Datorită faptului că am avut studii superioare în România, am avut parte de o ofertă să ii spunem. M-au îndrumat mai degrabă spre ILT Leuven, pentru că nivelul este un pic mai ridicat și există o oarecare rigoare. Iar asta fără să plătesc primul nivel. (210 euro, iar toate biletele de tren/autobuz pe parcursul cursului, decontate). Ce poate fi mai fain? Înveți ceva nou pe banii altora.

Zis și făcut. Cursul meu de limbă pentru primul nivel a început la sfârșitul lui septembrie și a durat până la mijlocul lunii ianuarie. Atmosfera la ILT este foarte faină, poate uneori puțin riguroasă. Dar una peste alta, interesul e să înveți limba, așa că asta fac cei de acolo. Desigur, nivelul s-a finalizat cu examen scris și unul oral, admiterea lui fiind necesară pentru a te înscrie la următorul nivel.

Nivelul al doilea la ILT Leuven a început pentru mine în februarie și s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie, după lungi dezbateri ale celor din conducere asupra locului unde va fi organizat examenul, în condițiile pandemiei. Mare parte a cursului s-a desfășurat desigur online, examenul oral tot online, iar examenul scris a avut loc într-o sală imensă pentru a avea loc cu toții în condițiile distanțării sociale.

Pentru cel de al treilea nivel am optat pentru seria a doua care a început în februarie și s-a terminat în iunie. Cursurile s-au desfășurat online, aşa că nu a fost nevoie să merg la Leuven decât pentru a-mi achiziționa cartea.

Cât costă un curs de limbă la ILT Leuven?

Așa cum spuneam la început, un nivel de limbă la ILT Leuven costă 210 euro, iar la această sumă se adaugă prețul cărților astfel:

Nivelul 1 și 2 – două cărți, una de teorie și una de exerciții – aproximativ 60 euro

Nivelul 3 – o singură carte – 32,50 euro.

Pentru ILT, nivelurile de limbă se încadrează astfel în Cadrul european comun de referință pentru limbi.

Cum învăț flamanda?

Pe lângă urmarea unui curs, sunt atât de multe surse să înveți limba aici, încât nu ai nici o șansă să zici că nu ai avut de unde sau că nu ai știut cum. Desigur e nevoie de implicare și de timp alocat. Altfel nu ai cum să reușești. Ai aici sursele necesare:

Indiferent câte dintre informațiile de mai sus foloseşti, cel mai important este să încerci să vorbeşti limba de câte ori ai ocazia. Chiar dacă eşti neîncrezător şi nesigur. Cei din jurul tău vor aprecia, iar tu nu ai decât de câştigat.

* Informațiile de mai sus se bazează strict pe experiența pe care am avut-o eu. S-a întâmplat să fie la ILT, însă cu siguranță celelalte instituții care organizează cursuri de limbă (CVO, CLT sau altele despre care nu am aflat încă), își fac treaba la fel de bine, în condițiile în care cursanții își dau interesul. Dacă intenționezi să urmezi un astfel de curs sau ai urmat și vrei să împărtășești experiența, te invit să o faci în comentarii.

Să avem spor şi curaj, zic. 😊

4 răspunsuri la “Unde și cum învăț neerlandeza, una dintre limbile oficiale din Belgia”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: