Chiar dacă pandemia nu ne lasă să ne vedem de viețile noastre așa cum eram obișnuiți, plimbările în aer liber sunt permise așa că iată-ne la drum din nou. De data asta Brugge pentru că data trecută nu am reușit să îl vedem la pas așa cum ne place. Și bineînțeles cum altfel poți lua pulsul orașelor decât călătorind cu trenul.
Odată ce ajungi la gara din Brugge te surprinde în mod plăcut o pancartă care te anunță că poți lua shuttle bus-ul gratis, zilnic între 7:00 și 19:00. Am zis pas de data asta shuttle bus-ului ca să evităm alt tip de aglomerație așa că am pornit pe jos spre centru.
Am mers pe străduțe frumoase pietruite până la Sint Salvatorskathedraal – cea mai veche biserică parohială din Brugge (secolele XII-XV) prin atmosfera “cozy” care îmbracă orașul. Cel mai probabil pentru că e pandemie și pentru că e noiembrie, orașul nu e sufocat de turiști.
Piața din centru este frumoasă, mult prea goală desigur în vremurile astea, însă poți admira: 1. Belfort – o clopotniță medievală, unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului, Are o înălțime de 83 metri, fiind protejat ca sit al Patrimoniului Mondial. Găsești programul de vizitare și prețurile, aici: https://www.visitbruges.be/en/belfort-belfry
2. Brugge Vrije – o clădire absolut deosebită ce astăzi găzduiește, printre altele, Arhivele orașului, care păstrează memoria scrisă a acestuia, găsești aici programul de vizitare actualizat: https://www.visitbruges.be/en/brugse-vrije-liberty-of-bruges .
3. Onze Lieve Vrouwekerk este absolut spectaculoasă ca multe dintre bisericile din Belgia însă aceasta este cu atât mai specială cu cât are un turn din cărămidă de 115, 5 metri, al doilea cel mai înalt din lume. Recomandarea mea este să intrați pentru că se merită fiecare secundă petrecută astfel. Momentan din cauza pandemiei s-au luat o serie de măsuri, în sensul că nu se mai fac adunări iar muzeul bisericii este închis, însă Biserica oferă acces gratuit de luni până sâmbătă între 13:00 și 16:00.
Am mai văzut Bonifaciusbrug la care am ajuns din întâmplare dar care oferă un soi de romantism dacă nu ar fi atâta lume care vrea să își facă poze pe el și de asemenea, Minnewaterpark, cu un alt pod la fel de romantic care însă îți oferă mai mult spațiu (Podul îndrăgostiților).
Pe lângă ce ați văzut pe acum, nu uitați desigur să încercați minunatele gofre belgiene.
Ca să nu mai zic de ciocolata, sub toate formele ei.
Și desigur ceva reprezentativ pentru timpurile actuale.
Pe curand, Brugge. Să ne vedem în vremuri mai prietenoase.