Spiritul orașului Maastricht sâmbăta la prânz

Sămbătă la prânz în Maastricht? De ce nu? Cum deja ați aflat din postarea anterioară despre Liege, vizitele fără prea multe planuri sunt preferatele mele. De data aceasta am preferat mașina în locul trenului, doar pentru că erau lucrări la calea ferată.

Mersul cu mașina pe distanțe relativ scurte nu este pe placul meu și nu din pricina faptului că nu îmi place să conduc, dar pur și simplu consider că alegerea trenului are câteva avantaje destul de importante:

  • te poți concentra liniștit tot drumul la destinația ta; asta te ajută să îți faci planul, să cauți un loc unde să mănânci sau să bei o cafea;
  • foaaaarte important! Nu e nevoie să cauți loc de parcare. Da! Și o spun din toata inima. Fie că alegi să parchezi într-un loc free sau într-un loc cu plată, dacă e aglomerat pur și simplu pierzi timp. Ca să nu zic că te mai și enervezi, dar asta e altă poveste. 🙂
  • nu cari lucruri inutile după tine. Când alegi trenul, nu îți poți lua după tine mai mult decât un rucsac. Bine, luăm în calcul faptul că nu suntem cu copii și nu avem nevoie de bicicletă, trotinetă, cărut, etc. Și e suuper lejer și frumos să te desparți uneori de lucruri. Vei vedea într-un alt post ce trebuie să nu îți lipsească niciodată din rucsac când pleci la pas.

Revenind la sâmbăta – ora prânzului, am plecat spre Maastricht în jurul orei 11:00 dornici de frumos și de aventură. Desigur ne-am plimbat destul după parcare deoarece era foarte aglomerat. Am găsit o parcare cu plată, nu departe de centrul orașului, 10 euro pe zi, dar poți plăti și pe oră. Te-ai aștepta ca la ora asta majoritatea oamenilor să fie la masă. La masă da, dar nu acasă ci la toate restaurantele din Piață și pe jos, pe trotuare. Sâmbăta dimineața este Piața de vechituri, așa că dacă ești pasionat de astfel de lucruri, vei găsi cu siguanță ceva interesant. Oferta e destul de mare.

Foarte aproape de Piață, pe una dintre străduțele aglomerate, găsești biserica Sint Matthiaskerk. Sint Matthiaskerk a fost singura biserică populară din Maastricht. Prima piatră a fost pusă la 24 februarie 1351. Singura parte rămasă a acestei biserici mai vechi este turnul. Biserica a fost reînnoită în secolul al XV-lea în stil arhitectonic gotic. În 1566, calviniștii au ocupat biserica și au distrus interiorul și statuile. În 1567 au fost nevoiți să lase din nou biserica romano-catolicilor. În august 1632 biserica a revenit pe mâinile calviniste. în afară de o scurtă perioadă (1673-1678), rămâne o biserică protestantă până când ocupanții francezi au confiscat-o în 1794 pentru a înființa o brutărie de garnizoană. Din 1802 biserica a aparținut din nou cultului catolic.

Fiind situat de-a lungul râului Meuse (ca și Liege de altfel), Maastricht îți oferă posibilitatea să îl admiri dintr-o barcă. Lucru pe care l-am și făcut. Ca să ajungi la locul de îmbarcare, cel mai simplu este să pui pe telefon adresa Maaspromenade 58. Ai mai multe posibilități pentru o excursie. Găsești aici: https://www.stiphout.nl/ toate tipurile de călătorii pe care le poți face. Noi am ales “Rondvaart op de Maas”. Prețul unui bilet pentru adulți este 10,75 euro și 6 euro pentru copii. La intrarea pe barcă vi se face o poză pe care la coborâre, o puteți cumpăra pentru 6 euro. Deci pentru două persone, 27,50 euro cu poză inclusă. Nu ți se spune de la început că va trebui să plătești pentru poză, dar nici că intră în prețul biletului. Doar că o vei găsi la ieșire. Călătoria însă merită. Chiar și fotografia 🙂

Excursia noastră cu barca a durat aproximativ 50 de minute și am văzut inclusiv podul istoric Sf. Servaas, Bazilica Maicii Domnului, parte a primului zid al Maastrichtului (din 1229), noul cartier Céramique ”cu Muzeul Bonnefanten și am trecut pe lângă clădirea guvernului (cunoscută din „Tratatul de la Maastricht”).

Călătoria continuă până la granița cu Belgia și de acolo se îndreaptă către punctul de plecare.

Maastricht în sine este un oraș primitor, plin de oameni tineri la terasele din centru sau pe malul râului Meuse. Să te pierzi într-o sâmbătă pe străduțele lui aglomerate sau prin centrele comerciale la fel de aglomerate este cu siguranță o idee foarte bună, dacă ești un iubitor de mișcare, spirit liber și dornic de a te incărca cu energiile celorlalți. Am plecat din Maastricht cu senzația că mai aveam ceva de bifat și cu dorința de a reveni cât mai curând.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: